Image Alt

Kjell-Erik Kristiansen

Kjell-Erik Kristiansen – «verdens beste speaker»

«Verdens beste speaker» er en legende i denne rollen. Har gjort 8 OL, snart 50 VM og godt over 500 World Cup-events. Snakker 7-8 språk og har vært speaker i 21 forskjellige land. Bodde tidligere både i Sverige og Finland, men er nå tilbake i Norge.

Gjorde i år skiskyting under vinter-OL i Pyeongchang og var hoved speaker for VM på sykkel i Bergen 2017. Har i år hatt VM i motorsag på Lillehammer og skal neste år være speaker både på VM i skiskyting i Östersund, VM i Telemark på Rjukan og VM i orientering i Østfold. Gjør også mye sykkel, fast på Tour of Norway og Ladies Tour of Norway. Er fullbooket nesten hele året og Norges klart mest etterspurte speaker. Er også en av tre deleiere i Eventrix Production AS.

Følg denne linken for å lese mer utfyllende CV om Kjell-Erik.

Historien

Kjell-Erik Kristiansen er født i Oslo i 1960 men oppvokst på Mysen. Han har to foreldre som begge var gymlærere, og idretten var en naturlig del av oppveksten. Det ble både fotball, ski, turn, håndball og mange idretter etter hvert. Til slutt var det orientering og langrenn som ble hoved idrettene til Kjell-Erik. Kom på kretslag og nærmet seg de beste i landet i sin årsklasse i orientering. Han holdt elitenivå i orientering også som senior og har deltatt i flere NM og har sterke plasseringer i de store stafettene med sin klubb Flaggtreff og senere de svenske klubbene Järfälla OK, Domnarvets GoIF og IFK Lidingö. I et snøfattig fylke som Østfold var det vanskelig å hevde seg på ski, men Kjell-Erik har vært blant de 150 beste i Vasaloppet og han har gått landskamp i skiorientering.

Etter videregående skole på Mysen vokste interessen for media. Han begynte egentlig som frilanser for lokalavisen Indre Smaalenenes Avis allerede som 14-åring og jobbet der helt til etter videregående. Kjell-Erik begynte siden på Befalsskolen for Hærens Sanitet på Lahaugmoen mellom Oslo og Lillestrøm. Deretter fulgte et pliktår på Befalsskolen på Haslemoen i Solør før han begynte på Norges Idrettshøgskole. Under det andre året her fikk Kjell-Erik jobb som lokalredaktør på Halden Arbeidblads kontor på Ørje, og en stund kombinerte han både studier og jobb. I 1987 fikk Kjell-Erik jobb på NRKs kontor i Fredrikstad, men da hadde han akkurat truffet en kjæreste som var med i det svenske skiorienteringslandslaget. Da hun kom inn på skole i Borlänge flyttet de dit. Kjell-Erik jobbet det første året som gymlærer på Gylle ungdomsskole og var trener på halvtiden for orienteringsklubben OK Skuruhäll utenfor Falun. Etter ett år fikk han jobb som sportsjournalist i Dala-Demokraten i Falun. Samtidig hadde han begynt å gjøre noen speakerjobber. Den første var som assistent til Svein Syversen hjemme på Mysen under veteran-VM i orientering i 1986.

I 1988 arrangerte OK Skuruhäll som han trente et større O-løp i Dalarna, og Kjell-Erik gjorde sin første speakerjobb i Sverige. Han ble også lagt merke til i hjemlandet Norge etter veteran-VM 1986, og ble året etter leid inn som speaker på NM i orientering i Porsgrunn. Det ble stadig flere oppdrag som speaker, og da Falun skulle ha ski-VM i 1993 fikk Kjell-Erik jobben sammen med sitt forbilde, den legendariske K-G Nilsson fra Stockholm. Da hadde de to allerede gjort O-ringen femdagers i orientering i Jämtland 1989, og Kjell-Eriks speakerkarriere begynte å ta av.

VM i Falun 1993 ble en vekker for arrangøren av OL på Lillehammer året etter, og Kjell-Erik fikk tilbudet om å bli ansvarlig for arenaproduksjonene og speakerne på alle arenaer. Han fikk permisjon fra jobben i Dala-Demokraten og jobbet et halvt år heltid på Lillehammer. Der fikk han inn arenaproduceren Johan Thorén, og lokalavisen skrev etterpå at «de revolusjonerte måten å arrangere idrettsarrangementer på med musikk, storskjermproduksjoner og nye elementer».

Selvsagt ble OL på Lillehammer et høydepunkt som åpnet dører videre for Kjell-Erik. Han gjorde deretter samtlige ski-VM fram til og med 2015 (med unntak av Thunder Bay 1995). Antallet oppdrag ble så mange at han besluttet seg for å si opp jobben i Dala-Demokraten og starte som frilanser. Da startet han Kristiansen Sport Media AB som han fortsatt har i Sverige.

Derfra og fram til i dag har det blitt 8 OL, rundt 40 VM og et sted rundt 1.000 World Cup-konkurranser i forskjellige idretter. Kjell-Erik har fått kallenavnet «Verdens beste speaker», og jobben har han utført i 21 forskjellige land.

Men talentet ble også oppdaget av TV, og under flere år jobbet han mer i TV enn som speaker. Først og fremst for Eurosport som hadde sitt nordiske kontor i Stockholm. Derfor flyttet han også under en periode fra Borlänge til Vallentuna utenfor Stockholm. Her var Kjell-Erik foruten å være den mest profilerte norske kommentatoren også redaktør og ansvarlig for de norske kommentatorene. I tillegg har han kommentert OL 1998 for norsk TV2, han har kommentert langrenn for svensk TV4, gjort intervjuer for tyske ZDF og ARD og vært programleder for skirenn på kinesisk (!) TV.

I dag er det speakerjobbene som Kjell-Erik satser på, men han står fortsatt med et halvt ben i TV-bransjen. Blant annet har han vært redaktør for TV-sendingene fra den store Tiomila-stafetten i orientering de siste årene.

I 2001 flyttet Kjell-Erik til Finland og giftet seg med Sari. Det var etter ski-VM i Lahti 2001. Han bodde der i 7 år, men flyttet tilbake til Norge og Mysen i 2009. Nå bor han på samme sted som han vokste opp. Han har to barn fra tiden i Sverige. Linn er eldst. Hun er født i 1991 og heter nå Linn Jacobs. Hun er gift, driver et framgangsrikt økonomifirma (Moodeko) i Borlänge og ble mamma til lille Frans sommeren 2019. Linn er gift med Jacob og de har kjøpt eget hus i Borlänge. Moa er Kjell-Eriks andre datter i Sverige. Hun er født i 1995 og mest kjent som medlem av det svenske langrennslandslaget. Hun fikk sitt gjennombrudd i Tour de Ski 1998/1999 da hun ble beste svenske med en 13.plass totalt og var som best nr.9 på en etappe. Moa studerer økonomi og jobber deltid i Moodeko. Hun bor i Borlänge etter noen år i Östersund og hun er samboer med Simon Lageson som også er med i det svenske langrennslandslaget. I Finland har Kjell-Erik datteren Inka som er født 2006. Hun går på skole i Lahti og driver med turn som hobby. Inka er ganske ofte på Mysen, og hun snakker både finsk, svensk, norsk og engelsk.

Kjell-Erik er også kjent for sine språkkunnskaper som speaker. Han er flytende i norsk, svensk, engelsk og tysk, dessuten snakker han en del finsk og spansk og har en viss forståelse både for italiensk og nederlandsk